AstraZeneca aşısı ateş altında


AstraZeneca firması aşı çalışmalarına katılan bir gönüllüde nörolojik bir hastalığın ortaya çıkması üzerine 6 Eylül’de Faz-3 denemelerine ara vermiş, sonra da herhangi bir tatminkar açıklama yapmadan 12 Eylül’de yeniden başlatmıştı.

Firma yapılan eleştiriler üzerine geçtiğimiz Cumartesi günü 111 sayfalık aşı araştırma protokolünü kamuoyuyla paylaştı.

Bilindiği gibi AstraZeneca ile Oxford Üniversite’nin aşı araştırması Nisan ayında başlamış, Faz-3 aşamasına ise Ağustos ayında İngiltere, Brezilya, Güney Afrika ve ABD’de geçilmişti.

Ancak bu araştırmadaki tek sorun bu değildi. Nitekim araştırmanın Faz-2 aşamasında da bir gönüllüde yine aynı nörolojik hastalığa rastlanmış ve bunun üzerine o zaman da araştırma bir süre durdurulmuştu.

Şu ana kadar 18.000 gönüllüye uygulanmış olan AstraZeneca aşısında aynı yan etki böylece iki kez tekrarlamış oldu. Hastalanan gönüllülerin her ikisi de İngiltere’de ve kadın.

Şirket geçtiğimiz Cumartesi günü araştırma protokolünü yayımlarken, aşı sonrasında gelişen nörolojik hastalıklar hakkında da ilk kez birkaç ayrıntı paylaştı.

Buna göre ilk vaka tek doz aşı sonrasında transvers myelit olarak bilinen nörolojik hastalığa yakalandı. Bağımsız bir kurulun yaptığı soruşturma sonrasında kadının aşı ile ilişkisi olmayan ve önceden teşhis edilmemiş multiple skleroz hastalığına sahip olduğu ortaya çıktı. Transvers miyelit bazen daha karmaşık semptomları içeren multiple sklerozun ilk belirtisi olabiliyor. Ancak yine de şu soru ortada duruyor: Aşı multiple sklerozu tetiklemiş olabilir mi?

İkinci vakadaki rahatsızlık ise ikinci dozun uygulanmasından sonra ortaya çıktı. Şirket 11 Eylül’de paylaştığı bilgi notunda her iki katılımcıda gelişen nörolojik rahatsızlığın aşıyla ilişkilendirilmesinin mümkün olmadığını belirterek araştırmanın yeniden başlamasına karar verdiyse de, ABD’nin FDA kurumu ABD için bu kararı onaylamadı. Dolayısıyla şu anda araştırmanın ABD ayağı durmuş durumda. FDA’in kararının nedeni, şirketin ikinci vakanın aşıyla ilgili olmadığına ilişkin açıklamasında yeterli kanıt sunamadığını düşünüyor olması.

 *Fotoğraf Pixabay'dan

Yorumlar

  1. Aşı yoksa bu salgın bitmez, sürünülecek. Okullar açıldı, vay halimize Dr bey.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

SALGIN