4 doz mRNA aşısının, 3 doza göre, koruyuculuğu



Özet

4 doz aşının, 3 doza göre, koruyuculuğuna ilişkin bu araştırma bir ilk

4. dozun enfeksiyona karşı koruyuculuğu, 3 doza göre, anlamlı derecede yüksek (%64), ise de süresi ancak birkaç hafta

4 dozun ciddi enfeksiyona karşı koruyuculuğu, 3 doza göre, çok yüksek (%86,1), ise de anlamlı karar vermek için daha uzun süreli izlem gerekir, bu veri 9. haftaya ilişkin

 

İsrail Delta varyantına bağlı enfeksiyon hızının artması üzerine Ağustos 2021’de tüm nüfusa 3. doz (takviye dozu) aşıya başlamıştı.

Aralık 2021’ye kadar 4,2 milyon kişiye 3. doz yapılmıştı. Ancak Omicron varyantının yayılmasıyla birlikte Aralık 2021 sonundan itibaren enfeksiyon ve hastaneye yatış hızlarında yeniden hızlı bir yükseliş gözlendi.

Bunun üzerine 4. doz kararı (2. takviye dozu) verildi. Böylece 30 Aralık 2021’de immünsüpresif bireylere, 60 yaş üzerindekilere ve yüksek riskli bireylere (sağlık çalışanları gibi), 3. dozdan 4 ay sonra 4. doz yapılmaya başlandı.

Bu araştırmada 4. dozdan sonraki koruyuculuk için erken (10 hafta sonra) bir değerlendirme yapılmış oluyor.

İsrail aşılamada BioNTech’i kullanıyor.

Araştırma nüfusu

Araştırmaya 60 yaş üzerinde olup, enfeksiyon geçirmemiş bireyler alındı. Hepsi 4. dozdan sonra en az 1 hafta geçmiş olan kişilerdi ve 13 Mart’a kadar izlendiler.

Araştırmada 3. dozunu yaptırmış 69.623 ve 4. dozunu yaptırmış 27.876 kişi değerlendirilmiş oldu.

Analizler

Sonuçları etkileyebilecek nitelikteki tüm değişkenler (obezite, kalp damar sistemi hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, böbrek hastalıkları, immünsüpresif durumlar) gibi tıbbi sorunlara ek olarak, yaş, salgının başından beri yaptırılan test sayısı, sosyoekonomik durum değişkenleri istatistiksel olarak kontrol edildi.

Sonuçlar

1-Enfeksiyona karşı koruyuculuk

4. dozun, 3 doz alanlara göre, enfeksiyona karşı koruyuculuğu 3. haftada pik yaparak %64’e yükseldi, ancak 4. haftadan sonra düşmeye başlayarak, 8. haftada 1. hafta sonunda gözlenen düzeye geri döndü ve 9. haftada %29,2’ye indi.

2-Ciddi enfeksiyona karşı koruyuculuk

Araştırmada hastaneye yatışlar ve ölümler ciddi hastalık olarak değerlendirildi.

Enfeksiyona karşı koruyuculuğun aksine, 4 doz aşının, 3 doza göre, ciddi enfeksiyona karşı koruyuculuğunda zaman içinde bir azalma olmadı: 7-9 hafta arasında %86,1. 6-9 hafta arasındaki ortalaması %73,3.

Tartışma

Bu araştırmanın en önemli bulgusu şu: 4 dozun, 3 doza göre, enfeksiyona karşı koruyuculuğu ciddi derecede yüksek olmasına rağmen, süresi son derece kısa. Aynı şey 3 dozun, 2 doza göre, enfeksiyona karşı koruyuculuğu için de geçerliydi. Ancak 3 dozun 2’ye göre sağladığı koruyuculuk süresi daha uzundu.

Anlaşılan, şimdiye kadarki tekrarlayan dozların sağladığı enfeksiyona karşı koruyuculuk süresi giderek kısalıyor.

Bu bulgu aşının Omicron’a karşı koruyuculuğundaki düşüklük ile ilgili olabilir.

Buna karşılık 4 dozun, 3 doza göre, ciddi enfeksiyon karşısındaki koruyuculuğu izlem süresi boyunca düşmeden yüksek düzeyde seyretti. Ancak burada ciddi enfeksiyon sıklığının az olması yanıltıcı bir etki yaratıyor olabilir. O nedenle 4 dozun ciddi enfeksiyona karşı koruyuculuğunun daha uzun süre izlenmesi gerekir.

Ayrıca bu araştırma 4. dozun diğer varyantlara karşı koruyuculuğu hakkında hiçbir şey söylemez. Zira araştırmanın yapıldığı dönemde İsrail’de Omicron hakimiyeti söz konusuydu.

Kaynak

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.03.24.22272835v1.full.pdf

*Görsel Pixabay'dan

 

Yorumlar

SALGIN