Hindistan-Delta varyantı ne kadar önemli?

İngiltere üzerinden bir değerlendirme


İngiltere'de 20 Mayıs'ta başlayan günlük vaka sayısındaki artış sürüyor. Son 7 gün ortalaması olarak 22.249'a ulaştı.

20 Mayıs'ta %0,2 olan test pozitiflik oranı, 1 Temmuz'da %1,8 oldu. Önceki pik seviyeleri olarak gördüğümüz 16 Kasım 2020'de %7,6, 11 Ocak 2021'de ise %10,2 idi. Oran henüz bu düzeylerden epey uzaksa da artış eğilimi tedirginlik yaratıyor.

Hakim suş %98 oranıyla Hint-Delta varyantı. Ancak Delta varyantının İngiltere'de Nisan ayı ortasında saptandığını ve Mayıs ayı ortasında tüm suşlar içinde %50 oranına ulaştığını not edelim. Dolayısıyla Delta hikayesi yeni başlıyor gibi görünüyor.
Hem günlük vaka sayısındaki hem de test pozitiflik oranındaki artışlar tam aşılı oranının %50'ye ulaştığı bir ortamda gerçekleşiyor. İngiltere'de 25 Haziran'da yayımlanan bir rapor 2 doz BioNTech aşısının Delta varyantı için enfeksiyona karşı koruyuculuğunun %79, hastane yatışlarına karşı koruyuculuğunun %96 olduğunu gösteriyor.
Bu tablo içinde tek iyi nokta günlük ölüm sayısının (17) ve fatalite hızının (%0,1) düşüklüğü. Ancak burada bile tedirgin edici bir nokta var: 21 Haziran'a dek Delta varyantına bağlı toplam ölüm sayısı 117 iken, bunların 50'si 2 dozla tam aşılanmış 50 yaş üzerindeki bireylerde saptandı. Öte yandan aşılanmamış bireylerdeki ölüm sayısının 44 oluşu da ilginç: Tam aşılama oranı %50 iken, tam aşılı ve aşısızlardaki ölüm sayısı neredeyse eşit.

Aşının etkinliği konusundaki bu durum nedeniyle İngiltere Aşılama ve Bağışıklama Birleşik Komitesi 30.6.2021'de önümüzdeki Eylül ayında risk gruplarına 3. doz aşının uygun olacağı görüşünü dile getirdi.
Henüz tam aşılı oranımız %20 bile değilken bu kadar açılıp saçılmamız iyi değil.


image.png


https://www.gov.uk/government/news/most-vulnerable-could-be-offered-booster-covid-19-vaccines-from-september

Yorumlar

SALGIN