Hindistan mutantıyla ilgili durum



Bu mutant Hindistan’ı kırdı geçirdi.

Dünyada salgının bitirilememesi yeni mutantların ortaya çıkmasına neden olurken, yeni mutantlar salgını şiddetlendirme potansiyeli taşıyabiliyor ve Hindistan gibi sağlık sistemi yetersiz, kalabalık, yoksul ülkelerde trajik sonuçlara yol açabiliyor.

Tam bir kısır döngü. O nedenle bilimsel salgın yönetimi ve etkili bir aşıyla yaygın aşılama yaşamsal.

Bizim için neden önemli?

Hatırlanacağı gibi, 3 haftalık “tam kapanma” başlarken Sağlık Bakanı İstanbul’da Hindistan mutantına bağlı 5 vaka saptandığını açıklamıştı.

Sonrasında ise ortama tam bir sessizlik hakim oldu. Normaldir, turizm mevsimi yaklaşırken ek riskleri gündemde tutmanın manası olmaz.

Ancak “kapanma”nın başlamasıyla birlikte İstanbul’un Anadolu’ya ve sahil kenarlarına göç etmesi, mutantın yayılmasıyla ilgili önemli bir risk durumu ortaya çıkarmış oldu.

Tam açılmaya gittiğimiz şu günlerde ise risk durumunun arttığı çok açık.

Bizde mutantların saptanmasına yönelik epidemiyolojik analizler yapılmadığı için söz konusu risk daha da önemli.

Hindistan mutantı?

Aslında Hindistan’da birbirleriyle ilişkili üç mutant ortaya çıktı: B.1.617, B.1.617.2, B.1.617.3.

Ancak bunlardan dünyaya daha çok yayılanı B.1.617.2 oldu.

B.1.617.2 mutantının özelliği virüsün insan hücresine tutunmasını sağlayan dikensi proteindeki mutasyon.

Bu mutasyona bağlı olarak virüsün yayılma hızına ek olarak, hastalandırıcı ve ağır hastalığa yol açıcı etkisinin de artmış olduğu bildiriliyor. Öldürücülüğünün artmış olup olmadığı belirsiz. Aşıların koruyuculuğu konusundaki bilgiler tartışmalı.

Mutant şu anda 49 ülkeye yayılmış durumda, bu nedenle DSÖ’nden de uyarı geldi. Dün de Boris Johnson bu mutantın İngiltere’deki normalleşme sürecini etkileyebileceğini söyledi.

İngiltere’de durum

Şu anda Hindistan mutantına bağlı en çok vakanın görüldüğü ülke İngiltere. İngiltere’de üst üste son iki haftadır mutanta bağlı haftalık vaka sayısında 2 kattan fazla artış oldu.

Vaka sayısının 100’ün üzerine çıktığı diğer üç ülke ise ABD, Singapur ve Almanya.

Toplam vaka sayısı henüz çok az (1.313) olmasına rağmen İngiltere Halk Sağlığı Otoritesi durumdan fazlasıyla rahatsız.

Aşılar etkili mi?

Bu sorunun yanıtı şu an için daha çok epidemiyolojik veriler üzerinden, yani dolaylı diyebileceğimiz bir yöntemle veriliyor.

Hindistan mutantına bağlı vakalar İngiltere’de tam aşılanmış yaşlılarda değil de, aşılanmamış gençlerde daha fazla görülüyor.

Bu veri aşıların bu mutasyona karşı da koruyucu olduğu şeklinde yorumlanıyor.

Hemen hatırlatalım İngiltere Pfizer-BioNTech (mRNA) ve Oxford-AstraZeneca (viral vektör) aşılarını kullanıyor.

Ancak koruyuculuk konusunda farklı düşünenler de var. Kimi otoriteler ve bu arada Birleşmiş Milletler aşıların nötralizan etkisinin bu mutant için daha düşük olabileceği uyarısında bulunuyor.

Hindistan’ın kendi geliştirdiği ve faz 2 aşamasında olan Covaxin isimli aşının Hindistan mutantına karşı koruyucu olduğu bilgisi verilse bile, söz  konusu çalışmanın yalnızca 28 gönüllüyü kapsıyor olması, bu bilgiye olan güveni şüpheli hale getiriyor.

İngiltere sağlık otoriteleri ayrıca, mutantın Covid enfeksiyonu sonrasında gelişen antikorlardan da kaçabileceği uyarısında bulunuyor.

İngiltere hükümeti durumu neden ciddiye alıyor?

İngiltere’de tam aşılanmışların oranı %29 (bizde 13) ve en az 1 dozla aşılanmışların oranı da %53 (bizde 18).

İngiltere hükümeti aşılamadaki kendi oranlarını düşük olarak değerlendirdiği için ve vakaların aşılanmamışlarda kümelendiği gerçeğini dikkate alarak önümüzdeki dönemde vaka ve ağır vaka sayılarında hızlı bir artış yaşanabileceğini düşünerek gelişmeleri tedirginlik verici olarak değerlendiriyor.

İngiltere hükümeti hangi mücadele yöntemini uyguluyor?

İngiltere hükümeti mücadele yöntemi olarak test sayısını artırmayı ve bireylere kendilerinin uygulayabilecekleri test kitleri dağıtmayı planlıyor.

Tam bu noktada şu veriyi de ekleyelim: İngiltere’de 1.000 kişiye yapılan günlük test sayısı 14,7 iken, bizde yalnızca 2,7.

 

*Fotoğraf business-standart.com'dan

https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-cases-of-variant-b-1-617-the-indian-variant-being-investigated-in-the-uk/

https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/indian-variant-covid-uk-coronavirus/

https://www.cnbc.com/2021/05/11/india-covid-explainer-what-we-know-about-the-bpoint1point617-variant.html

https://www.thehindu.com/sci-tech/health/covaxin-offers-protection-against-double-mutant-variant-found-in-india-study/article34429392.ece

https://www.standard.co.uk/news/uk/where-is-indian-variant-covid-uk-london-world-b935322.html

https://www.standard.co.uk/news/uk/where-is-indian-variant-covid-uk-london-world-b935322.html

 

Yorumlar

  1. Ülkedekisalgın önlemleri anlaşılır gibi değil.Bu şekilde salgın durmayacak öyle görünüyor. Mutasyonlarla ilgili sayılarıda bilmiyoruz. Bu mutasyon ülkede yayılırsa vay halimize. Bilgiler için teşekkürler 🙏🙏

    YanıtlaSil
  2. Grupta gördüm yaziyi hocam biz daha vaziyetin vehametine idrak edebilmis degiliz.hindistan mudantini merak ediyodum, elinize saglik.saygilar.

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten salgın ile mücadelede Ülke olarak çok başarısız olduk. Vaka sayısındaki artışta bunun kanıtı. Özellikle mutant virüsler konusunda çok hazırlıksızız

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

SALGIN