Aşı maalesef çözüm olmayacak

Aşı keşfedildi. Uygulamaya bile girdi. İngiltere, ABD, Kanada Pfizer-BioNTech aşısını yapmaya başladılar. Aralık sonunda bu üçlüye başkaları da katılacak. Moderna ve Sinovac aşıları onay aşamasında.

Ancak şimdi esas önemli sorun başlıyor: Aşıya ulaşım.

Eğer aşı herkese, gereken miktarda ulaştırılamazsa, hastalığın geçirilmesi yoluyla toplumsal bağışıklık kazanılıncaya kadar bu salgın bitmez, hepimizi diken üstünde tutmaya da devam eder.

Emperyalistler dünyanın aşısına el koydu

Bloomberg, aşı firmalarıyla değişik ülkeler arasında imzalanan 80 sözleşmeyi inceledi. Buna göre; Kanada, İngiltere ve Avustralya kendi nüfuslarına birkaç kez yetecek kadar aşıyı şimdiden ele geçirmiş durumdalar.

AB 450 milyonluk nüfusu için 200 milyon, ABD ise 330 milyonluk nüfusu için 100 milyon doz aşı karşılığında Pfizer-BioNTech ile sözleşme yaptı. ABD’nin sözleşmesinde opsiyonlu olarak 500 milyon doz daha satın alma hakkı bulunuyor.

Emperyalist ülkeler kendilerini tek bir firmaya da bağlamadılar. Farklı üreticilerle anlaşmalar yaptılar. Böylece herhangi bir yol kazasına karşı kendilerini koruma altına almış oldular.

Kanada nüfusunun 4,1, İngiltere 3,0, Avustralya 2,7, Avusturya 1,7, Belçika 1,7, Fransa 1,7, Almanya 1,7, ABD 1,4, Japonya ise 1, 2 katı kadar aşıyı bu şekilde garantiledi.

Halkın Aşı İttifakı isimli kuruluşun geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamaya göre yoksul ülkeler 2021’de nüfuslarının ancak %10’unu aşılayabilecekler. Dünya nüfusunun yalnızca %14’ünü oluşturan zenginler ise aşının %54’üne şimdiden el koydular.

Bu eşitsizlik dünya nüfusunun ancak küçük bir kısmının aşılanabileceğini gösteriyor. Üstelik bir de ikinci ve hatta üçüncü tur aşılamaların ortaya çıkaracağı aşı ihtiyacı söz konusu.

DSÖ’nün oluşturduğu Covax isimli inisiyatif ise yoksul ülkelere önümüzdeki yıl için 2 milyar doz aşıyı garantilemeyi hedefliyor. Bu amaçla zenginleri mali yardıma çağırıyor. 2 milyar dozun ihtiyacı karşılamaya yetmeyeceği çok açık.

Hindistan ve Güney Afrika yoksul ülkelerin de aşıya ulaşımını sağlamak amacıyla, Dünya Ticaret Örgütü’nü covid aşısıyla ilgili fikri mülkiyet haklarını askıya almaya çağırdı. Bu öneri 16 Ekim’de Örgüt’ün Fikri Mülkiyet Hakları Konseyi’ne sunuldu, 20 Kasım’daki toplantıda yeniden tartışıldı. Ancak tahmin edileceği gibi bu tartışmalardan hiçbir sonuç çıkmadı. Zira üretici firmaları temsil eden İngiltere, ABD, Kanada temsilcileri öneriye şiddetle karşı çıktılar. Dediklerine göre firmalar çok para harcamışlar ve “patent hakkı”nın bu şekilde ellerinden alınması bundan sonraki bilimsel çalışmaları engelleyebilirmiş.

Türkiye de neredeyse yoksul ülkeler statüsünde. AKP ancak 50 milyon doz aşı satın alabildi. 11 Aralık’ta geleceği söylenen ilk parti hala ortada yok. 18 yaşından küçüklerden oluşan grup hariç gereksinim ise toplamda ve tek tur aşılama için 140 milyon. Muhtemelen yeterli miktarda aşımız hiçbir zaman olmayacak ve izleyecek turları da devlet finanse etmeyecek. Giderek yükselen ve AKP’nin bizzat katkıda bulunduğu aşı karşıtlığı yeterli miktarda aşının yapılmasının mümkün olmayabileceğini düşündürüyor.

Kısacası büyük çabalarla ve kaynaklarla keşfedilmiş olan covid aşısı, emperyalist sistem nedeniyle salgını bitirmekte işe yaramayacak gibi görünüyor.

Lenin emperyalizm için kapitalizmin en yüksek aşaması demişti. Kapitalizmin en yüksek aşaması işte böyle bir şey.

Aşı emperyalizmin manasını deşifre ediyor.

Herkese, ihtiyacı olan aşının ulaştırılabilmesi için eşitlikçi, akılcı, laik sosyalist bir düzen kurmamız gerekiyor.

 

 

 

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-12-09/which-countries-have-reserved-the-most-covid-19-vaccines-u-s-is-32nd-on-list

https://www.dw.com/en/rich-countries-hoard-coronavirus-vaccines/a-55879841

https://www.citizen.org/news/trump-to-pay-moderna-1-5-billion-for-vaccine-candidate-likely-co-owned-by-u-s-government/

https://www.who.int/initiatives/act-accelerator/covax

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32581-2/fulltext

 

Yorumlar

  1. Kapitalizm ve emperyalizm sağlığı koruma değil karlarına kar katma derdinde. Aşıya erişim en insani hak.Bizim gibi ülkelerin halkları zor durumda kalacak.Zengin aşısını bulur yaptırır hocam.

    YanıtlaSil
  2. Sayın hocam, dilerimki aşıya ulaşalım🙏🙏🙏🙏🙏

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

SALGIN