Küba, Korona vakalarını Türkiye'deki gibi balık istifi otobüslerde evlerine göndermiyor



Küba toplam hükümet bütçesinin yarısını halk sağlığı ve eğitim için kullanan bir ülke. ABD’nin salgını fırsat bilerek ağırlaştırdığı ablukaya rağmen bu temel politikasından kesinlikle geri adım atmadı.

Küba salgınla mücadele için 900 milyon Pezo harcadı

Küba pandemi döneminde salgınla mücadele için 900 milyon Pezo’dan fazla para harcadı.

Bu para esas olarak hastanelerde ve 100’den fazla izolasyon merkezinde tedaviye alınan Covid-19 vakalarının bakımıyla, test masrafları için kullanıldı. 

Küba ilk vakanın saptanmasıyla birlikte (11 Mart) salgınla mücadeleye başladı. Bu mücadelenin en önemli bileşenleri hastaların derhal hastaneye yatırılması, doğrudan ve dolaylı temaslıların filyasyonla bulunarak testlerinin yapılması ve izole edilmesidir.

Test pozitif vakaların %60’ı semptomsuz olduğu için Küba testle taramaya özel önem verir. Bu bakımdan öncelikli grup hastaların temaslılarıdır.

Küba salgın mücadelesinde üç ana hedef gruba yönelik özel strateji belirlemiştir: 1- Vakalar: a) Semptomsuz test pozitifler, b) semptomlu test pozitifler (hastalar) ve 2- Temaslılar.

Küba semptomsuz vakalara da tedavi veriyor

Dünyadaki diğer ülkelerde semptomsuz test pozitif vakalara kendilerini evde izole etmeleri önerilirken, Küba’da bu tür kişilere, bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla interferon ve nazalferon verilir. İkincisi burundan uygulanan bir ilaçtır.

Küba semptomluların hepsini hastaneye yatırıyor

Solunum şikayetiyle sağlık kurumuna başvuran bir kişi derhal hastaneye yatırılır. Muayenesi sonucunda, Covid-19’dan şüphelenildiğinde sağlık kurumunda izole edilir, testi yapılır, sonuç pozitif gelirse özel olarak Covid-19 tedavisiyle uğraşan bir hastaneye nakledilir.

Test sonucu negatif gelirse Covid-19’lu hastaların yatırılmadığı bir başka merkeze izolasyon amacıyla yönlendirilir. İzolasyon merkezlerine gönderilenlere doğrulanmış vakayla temastan sonraki beşinci günde yeniden test yapılır. Bu testin sonucunun da negatif gelmesi durumunda beş gün sonra bir doğrulama testi daha yapılır.

Küba’da tüm çalışma, yaşam ve akraba çevresi filyasyona dahil ediliyor

Doğrulanmış her vakada arkadaş ve akraba çevresini içerecek bir filyasyon çalışması başlatılır. Buna vakanın yaşadığı ve çalıştığı çevredeki arkadaşların tamamı dahil edilir. Temaslıların izolasyonu evde gerçekleştirilir.

Bugün Küba’nın salgınla mücadeledeki en önemli sıkıntılarından birisi, PCR testinin ana maddesini yurt dışından ithal etmek zorunda olmasıdır. Bunun kit başına maliyeti 50 Dolar kadardır. Şimdilerde Küba’daki birkaç BioCubaFarma merkezi ana maddenin üretimi üzerine çalışmaktadır.

Bilindiği gibi Türkiye hastaların yarısını tanının konulduğu sağlık kurumundan evlerine (nasıl gidecekleriyle ilgilenmeksizin) göndermektedir ve TTB’nin Eylül ortasında yaptığı bir araştırmaya göre de aile hekimlerinin %11’i kendilerine kayıtlı hastaları hiç izlemezken, %32’si kısmen izlemektedir. İzlem denilen de telefonla konuşma şeklindedir.

 

http://en.granma.cu/cuba/2020-10-01/cuba-has-allocated-more-than-900-million-pesos-to-confront-the-pandemic

http://en.granma.cu/cuba/2020-09-24/asymptomatic-cases-of-covid-19-addressed-in-cubas-strategy-to-reduce-the-risk-of-infection

https://www.ttb.org.tr/haber_goster.php?Guid=d490f11a-fb24-11ea-abf2-539a0e741e38

 

 

Yorumlar

  1. Küba sosyalist ülke. Yatırımı insana ve savundukları sisteme. Ablukalar Küba'yı yıldıramaz. Kitaplarınızdan da yararlandık, bilgilendik. Salgın böyle kontrol edilir dedirten ülke Küba. Neye yatırım yaparsanız, getirisi o olur, götürüsü de. Küba'da Sağlık kitabınızı okumuştum. Saygılar hocam.

    YanıtlaSil
  2. Küba da yasamak düşüncesi ağır basıyor. Çok başarılı bir yazı hocam ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende de ağır basmaya başladı. Bence de çok güzel yazı ..ilker hocamın yazıları her konuta doğru yaklaşımı gösteriyor.

      Sil
  3. Küba kitabınızı da okudum. Aklımdaki mümkünsüzleri mümkün kıldı. Küba insanı insan yapıyor. Kim ne derse desin Küba insanlığa yakışandır. Gerisi boş çamur at yapışsındır. Saygıyla ve teşekkürle hocam🙏👏

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

SALGIN