Görünen köy kılavuz istemiyordu:

Avrupa'da okullar yeniden kapatılıyor



Avrupa’da okullar Eylül ayı başında açılmıştı. Yetkililer o zaman, okulların açılmasının salgının seyrinde ek bir risk oluşturmayacağını söylüyordu. Şimdi ise okullardan binlerce vaka bildirimi geliyor ve ülkeler birer birer okulları yeniden kapatma kararı alıyor.

İngiltere

İngiltere’de 27 Eylül öncesindeki 4 haftalık zaman diliminde ortaya çıkan 1700 Covid salgınının (2 ve daha çok vakanın saptandığı her durum yeni bir salgın kümesi olarak tanımlanıyor) üçte birinden fazlası eğitim kurumlarındaydı. İngiltere henüz okulları kapatma konusunda bir karar almış değilse de alarm durumunda olduğu kesin. Geçen hafta itibariyle, yeni vakaların saptanması nedeniyle eğitimi bir şekilde sınırlayan okulların oranı ilköğretimde %8’e, liselerde %21’e çıkmış durumda.

İtalya

Eylül ayında virüs yayılımının görece daha düşük olduğu İtalya’da 20 Eylül- 3 Ekim arasındaki 2 haftada saptanan vaka sayısı, daha önceki 2 haftada saptanan sayı yalnızca 809 iken, 2438 oldu. Ekim başından itibaren vaka sayılarındaki ciddi artış İtalya’yı lise ve üniversiteleri 30 Ekim’e kadar yeniden kapatmak mecburiyetinde bıraktı. 13 Ekim itibariyle 5793 öğrenci, 1020 öğretmen ve 283 öğretmen dışı okul çalışanı enfekte iken, kapalı okul sayısı da 200’dü.

Fransa

Fransa’da Eylül ayında ortaya çıkan 1070 salgından %35’i okul veya üniversitelerde saptandı. 24 Eylül itibariyle okulların %4,5’inden vaka bildirilmişti. Ekim ayı başından beri hızla artan vaka sayısına rağmen hükümet okulları kapatma konusunda henüz herhangi bir karar almadı. Bunun istisnası, bir grupta en az 3 vakanın saptanması. 13 Ekim itibariyle bu koşul gereği olarak kapatılmış sınıf sayısı 293, okul sayısı da 27 idi. Fransa’da son 1 hafta içinde 8223 öğrenci ve 2063 öğretmende virüs saptandı.

Almanya

Almanya’da hükümet okullardaki vaka sayılarını açıklamış değil. Ancak halk sağlığı yetkilileri, okulların yeniden açılmasının salgın üzerinde önemli bir etkisinin olmadığı düşüncesindeler. Öte yandan bu değerlendirmenin Eylül sonuna ait olduğunu ve 2 gün önce Merkel’in tüm Almanları sorumluluğa davet eden bir uyarı konuşması yaptığını da akılda tutmak gerekir.

Çek Cumhuriyeti

Çek Cumhuriyeti Ekim ayının ortası itibariyle vaka hızının 100 binde 521’e yükselmesi üzerine (bu oran Avrupa’daki en yüksek düzey olarak bildiriliyor) okulları kapatma kararı aldı. Virüs bulaşan eğitim çalışanlarının sayısı 4500’e ulaşarak sağlıkçıları, toplam vakalar içinde öğrencilerin oranı %16’ya yükselerek diğer tüm grupları geride bıraktı.

Kuzey İrlanda

Kuzey İrlanda geçtiğimiz hafta ortasında tüm okulları 2 hafta kapatma kararı aldı.

İspanya

İspanya’nın Grenada bölgesinde, vaka sayılarındaki hızlı artış nedeniyle, tüm üniversiteler geçen hafta itibariyle yeniden uzaktan eğitime geçti.

Salgın kontrol altına alınmadan açıldıkları için okullar yeniden kapatılıyor

Avrupa ülkelerinde günlük vaka sayıları Haziran ayı itibariyle birkaç yüzlü sayılara inmiş olmasına rağmen salgın tam olarak kontrol altında değildi.

Aynı zaman diliminde başlatılan “normalleşme” toplumların rehavete kapılmasına yol açtı. Ağustos ortasından itibaren de, beklenmesi gerektiği gibi, vaka sayıları yeniden artışa geçti ve okullar da o ortamda açıldı.

Anlaşılan o ki, okulların açılması salgını hızlandıran bir etki de yarattı ve sonuç olarak ülkeler eğitime yeniden ara vermek zorunda kaldılar.

15 Ekim’de yayımlanan ve Mart-Nisan dönemi verilerini değerlendiren bir araştırma, okulların erken kapatılmasının salgının yavaşlamasında önemli etki gösterdiğini ortaya koyuyor.

Bu bulguyu, okullarla ilgili yeni kararların alınmasının gündemde olduğu şimdi dikkatle değerlendirmek zorunluluğu olduğu kesin.

 

https://www.wsj.com/articles/covid-19-is-creeping-into-europes-schools-11602581400

https://apnews.com/article/virus-outbreak-pandemics-public-health-russia-europe-a1e0b8a5c38c63dd68e061e6c2915535

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/10/17/italy-mulls-curfew-high-school-closuresas-coronavirus-infections/

https://www.tal-com.com/education/szkoly-w-europie-walcza-z-koronawirusem-2

https://www.euronews.com/2020/10/17/covid-19-restrictions-tighten-further-in-europe-amid-second-wave-of-infections

https://link.springer.com/article/10.1007/s10389-020-01391-z

 

Yorumlar

  1. Hocam olacağı buydu. Bizde de bunların yaşanması bekleniyor hissiyatım bu yönde. Hürmetler.

    YanıtlaSil
  2. Aynen hocam yeniden daha ciddi değerlendirilmesi gerekli bir konu ,sizinde değinmeniz konuya çok başarılı...

    YanıtlaSil
  3. Türkiye ise hepsini açalım derdinde. Rant peşinde. Çocuklar üzerinden salgının kontrol altnda olduğunu gösterme cabasi
    sadece

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

SALGIN