Brezilya antikor araştırması Covid-19 eşitsizliklerini ortaya koydu




Brezilya salgından en çok etkilenen ülkelerden birisi. Devlet başkanı Bolsonaro'nun sürecin en başından beri hemen hiç önlem almamış olması hiç kuşkusuz bunun en önemli nedeni.

Brezilya’da şimdiye kadar tüm ülkeyi temsil eden ve bir yaşından büyük nüfusu kapsayan iki antikor araştırması yapıldı. Her iki araştırmayı da aynı ekip gerçekleştirdi. Bilindiği gibi antikor araştırmaları hastalığı geçirenlerin veya geçirmekte olanların oranını ortaya koyuyor.

İki araştırmanın sonuçları 23 Eylül 2020'de Lancet dergisinde yayımlandı.

İlk araştırma 25.025 kişi üzerinde 14-21 Mayıs, ikincisi ise 31.165 kişi üzerinde 4-7 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi.

İlk araştırmada antikor pozitifliği %1,9 oranında iken, ikincisinde %3,1’e yükseldi. Bu oranlar bize sürü bağışıklığı tezinin geçersizliğini bir kez daha gösteriyor. Hastalığın çok yaygın olduğu Brezilya gibi bir ülkede bile antikor geliştirmiş bireylerin oranı ancak %3 seviyesinde.

Aralarında yaklaşık bir aylık bir zaman bulunan iki araştırma önemli sosyoekonomik eşitsizlikleri de gösterdi. Geçen zamanda antikor düzeyi en çok artanlar kalabalık koşullarda yaşayan 25-59 yaş arasındakiler. İkinci araştırmada antikor sıklığı beyazlarda %1,4 iken, yerlilerde %6.4 ve en yoksul %25’lik sosyoekonomik dilimde %3,7 iken, en zengin %25’lik dilimde %1,7 oranında belirlendi.

Brezilya’nın verileri, her sağlık sorununda olduğu gibi Covid-19’un da sınıfsal bir zemininin bulunduğunu gösteriyor.

*Fotoğraf Pixabay'dan

https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(20)30387-9/fulltext

 

Yorumlar

Yorum Gönder

SALGIN