mRNA aşısı takviye dozunun Omicron’a karşı koruyuculuğu

 

Takviye dozu almamış bireylerin ancak %20’sinde Omicron’a karşı koruyucu düzeyde nötralizan antikor gelişiyor.

Oran, takviye dozu alanlarda %63’e çıkıyor.

Takviye dozu alanlardaki antikor düzeyi, Omicron için, orijinal Wuhan suşuna karşı gelişen antikor düzeyinden 7,4 kat düşük.

Omicron ile enfekte olan takviye dozu almış bireylerin antikor düzeyi, takviye dozu almamışların 5,8 katı.

Sonuç olarak takviye dozu şart.

 14 Mart 2022’de Cell dergisinde aşıların Delta ve Omicron (BA.1 diye anlamalıyız) varyantlarına karşı koruyuculuk düzeyini araştıran bir makale yayımlandı.

Araştırma BioNTech ve Moderna (mRNA aşıları) ile aşılı ve bir kısmı aşıdan sonra Covid enfeksiyonu geçirmiş 128 kişiye ait 259 serum örneği üzerinde yürütüldü. Bu kişilerin %20,1’i takviye dozlarını da almıştı.

Aşılı bireylerdeki nötralizan antikor düzeyi hem Delta hem de Omicron için zamanla azalıyor

Tam aşılı ve takviye dozunu almamış bireylerde serum toplama süresi ortanca değeri 91 gün, takviye dozunu almış bireyler için ise 23 gündü.

Delta ve Omicron varyantlarına karşı oluşan antikor titreleri Wuhan orijinal suşuna karşı oluşan antikor titreleriyle karşılaştırıldı.

Takviye dozu almamış bireylerdeki antikor titreleri, takviye dozu almış bireylere göre, Delta için 3, Omicron için ise 4 kat daha düşüktü. Takviye dozu almamış bireylerin %80’si Delta’ya ve %95’i de Wuhan suşuna karşı antikor geliştirirken, oran Omicron içen ancak %20 seviyesindeydi.

Wuhan suşu için, takviye dozu yapılan bireylerin antikor düzeyi yapılmamış olanlardan 18 kat yüksekti. Buna karşılık Delta ve Omicron’a karşı gelişen antikor titresi Wuhan suşuna karşı gelişene göre sırasıyla 3,3 ve 7,4 kat daha düşüktü. Takviye dozu alanların %93’ünde nötralizan antikor düzeyi koruyucu seviyeye yükseliyordu. Takviye dozu alanlarda Omicron’a karşı yeterli düzeyde antikora sahip olanların oranı %63’tü.

Geçirilen enfeksiyon antikor düzeyini yükseltiyor

Omicron ile enfekte olma durumunda hatırlatma dozu almış olanların antikor düzeyi almamış olanların antikor düzeyinin 5,8 katına çıkıyordu.

 Ancak bu düzey Wuhan susuşuna karşı gelişen antikor düzeyinden 3,9-6,6 kat daha düşüktü.

Omicron enfeksiyonu bireylerin %85’inde koruyucu düzeyde antikor oluşturuyordu.

Enfeksiyonun ciddiyeti arttıkça nötralizan antikor düziye de artıyor

Enfeksiyona neden olan varyantın tipinden bağımsız olarak, orta-yüksek şiddetteki hastalık daha çok antikorgelişmesiyle sonuçlanıyor.

Orta-yüksek derecede ciddi Delta ve Omicron enfeksiyonlarının yarattığı antikor düzeyi düşük ciddiyet derecesindeki enfeksiyonun yarattığı antikor düzeyinin 5,0 kat daha yüksekti.

Omicron’un özel durumu

Omicron enfeksiyonu sonrasında antikor gelişimi Delta’ya göre hem daha yavaş hem de daha düşük düzeyliydi.

Bunun nedeni belki de Omicron enfeksiyonlarının daha hafif derecede geçirilmesidir. Ama yine bu nedenle Omicron’dan sonra gelişen antikorlar daha geçici olabilir.

Kaynak

https://www.cell.com/action/showPdf?pii=S0092-8674%2822%2900329-4

 *Görsel pixabay'dan

 

Yorumlar

  1. Hocam sağolun.Hatırlatma aşısınj olmamız şart

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

SALGIN